Skip to main content
Grad Drniš  •  Trg kralja Tomislava 1  •  22320 Drniš  •  022 888 830  •  pisarnica@drnis.hr

Pješačenje

Najbolji način za doživjeti ambijent drniškog kraja i sve njegove skrivene ljepote su šetnje u prirodi. Istražujući mreže seoskih putova i stazica lagano ćete se rekreirati, provesti vrijeme u prekrasnoj netaknutoj prirodi, doživjeti biološku raznolikost područja i naučiti štošta o načinu života ovdašnjih ljudi. Na raspolaganju vam stoje i uređene staze i šetnice s vidikovcima idealnima za obiteljska druženja.

U samom Drnišu čeka vas oko kilometar duga šetnica, koja od Čikolskog mosta vodi do Stare mlinice iz 15. stoljeća te uzbrdo do drniške srednjovjekovne utvrde Gradina s koje se pruža jedinstven pogled na Drniš, Prominu i Petrovo polje.

Na donjem toku Čikole čeka vas kružna pješačka staza s prekrasnim pogledom na strme krške stijene i na rijeku od jeseni do proljeća, odnosno na suho riječno korito u ljetnim mjesecima. Duž staze vas očekuju uređena odmorišta i vidikovci s kojih možete uživati u pogledu na osobitu avanturu spuštanja zip lineom u neposrednoj blizini. Pristup ovoj pješačkoj stazi i parkiralište za vozila nalaze se 10-ak kilometara od Drniša, uz dionicu županijske ceste Ključ – Pakovo selo.

Pješačka staza Ključica kroz izvornu i netaknutu prirodu vodi do vidikovca s kojeg puca pogled na srednjovjekovnu utvrdu Ključica, jezero Torak i sutok Čikole i Krke. Staza je duga oko 1,7 kilometara, a pristup stazi moguć je iz sela Ključ na miljevačkom platou.

U sklopu Nacionalnog parka Krka, najduža i najatraktivnija je poučno-pješačka staza Stinice – Roški slap – Oziđana pećina. Duga je 8,5 kilometara; ima veći broj prilaza, ulaza i izlaza, a opremljena je edukativnim pločama, što pješačenje atraktivnim dijelovima parka čini još zanimljivijim. Staza većim dijelom prati kanjon i tok rijeke Krke, pružajući veličanstven pogled na otočić Visovac, tjesnac Među gredama i Ogrlice Roškog slapa. Na stazi je i uređena spilja Oziđana pećina, do koje vodi više od 500 stepenica.