Skip to main content
Grad Drniš  •  Trg kralja Tomislava 1  •  22320 Drniš  •  022 888 830  •  pisarnica@drnis.hr

Grad Drniš i ove godine u utrci za titulu TOP 100 GLOBAL GREEN DESTINATIONS

Global Green Destination ugledni je svjetski brend turističkih »zelenih« destinacija, a od hrvatskih predstavnika u 2016. godini nagrađen je i Drniš, odnosno čak je šest destinacija iz Hrvatske ušlo među 30 najboljih. Taj zapažen rezultat ostvarili su Gorski kotar i Krk kao cjeline te Delnice, Mali Lošinj, Pula i Drniš kao gradovi. Svečanost dodjele priznanja za 2016. godinu održana je u Ljubljani koja je 2016. godine bila Green Destination prijestolnica.

Green Destination je nizozemska organizacija kojoj je cilj u što većoj mjeri promovirati ekološku stranu turizma, odnosno stvoriti što veći broj destinacija koje će turizmu pristupati s te zelene strane i voditi brigu o zaštiti prirode i ljudskog okoliša. Upravo stoga kriteriji po kojima se određuje tko može, a tko ne može biti dio branda „green destination“ nisu vezani samo uz određene prirodne ljepote, već se na primjer bodovao udio zaštićenih područja, način tretiranja otpadnih voda, način grijanja, postotak učešća ekoloških goriva i slično.

Po treći put „Sustainable Destinations Top 100“ natjecanje organizira organizacija Green Destination u suradnji s 20 drugih međunarodnih organizacija za održivi turizam. Cilj natjecanja je potaknuti održivo upravljanje destinacijom, te razmjenjivati dobre prakse između TOP 100 odredišta. Odabir uključuje formalnu nominaciju od strane destinacije sa svim potrebnim indikatorima, te ocjenu od strane panela, kojeg čini 100 međunarodnih stručnjaka.

Grad Drniš je i ove godine predao svoju nominaciju na natjecanje, a da li je uspio i zadržati svoju titulu saznat će se 27. rujna na Svjetski dan turizma.

Svi nominirani su pozvani na Global Green Destinations Event, koji se ove godine održava u gradu Cascaisu u Portugalu od 28. do 30. rujna 2017.