Skip to main content
Grad Drniš  •  Trg kralja Tomislava 1  •  22320 Drniš  •  022 888 830  •  pisarnica@drnis.hr

MINISTARSTVO TURIZMA RH: Šest hrvatskih odredišta na popisu 100 najodrživijih destinacija svijeta

Na Svjetski dan turizma, 27. rujna 2016. u Ljubljani otvorena je dvodnevna konferencija Global Green Destination Day na kojoj su se okupile najodrživije destinacije svijeta. Riječ je o najvažnijem događaju o održivom turizmu na svjetskoj razini koji je na jednom mjestu okupio 200 vodećih stručnjaka s područja zelenog turizma, predstavnika destinacija, udruga, hotelijera i turističkih operatera iz 45 zemalja koji teže održivom razvoju u turizmu.

Uz nominaciju 100 najzelenijih destinacija, ključna misija manifestacije je omogućiti sudionicima da stvore nove kontakte te pristupe strateškim partnerstvima i međunarodnoj mreži. Cilj organizatora i partnera je promicanje svjetlije, povezanije i održive budućnosti u turizmu.

Na svečanoj dodjeli priznanja 100 najzelenijim destinacijama, koja je nastavak inicijative National Geographic Travellera koja svake godine dodjeljuje priznanja izvrsnosti destinacijama koje su uspješno uvele održive mjere u turizmu, odabrane su destinacije dobile prestižne  Quality Coast, Quality Destinations i Slovenia Green certifikate.

Na popisu sto najboljih našlo se i šest hrvatskih odredišta: otok Lošinj, Gorski kotar, otok Krk, gradovi Pula, Drniš i Delnice, čiji su predstavnici bili pozvani da prezentiraju svoje destinacije pred ostalim sudionicima te preuzmu prestižne certifikate koje će sada moći koristiti u svim oblicima komunikacije i promocije (Top 100 GGD).

U ime otoka Lošinja svečanoj su dodjeli prisustvovali gradonačelnik Malog Lošinja, Gari Cappeli te predstavnici turističke zajednice, Dalibor Cvitković i Katarina Golubović, ispred grada Pule certifikat je preuzela direktorica TZ Pule, Sanja Cinkopan Korotaj, za otok Krk direktorica turističke zajednice otoka Krka, Majda Šale, predstavnici Drniša bili su gradonačelnik grada Drniša, Josip Begonja te Josipa Čupić, a kao predstavnica grada Delnica i Gorskoga kotara priznanje je preuzela predstavnica TZŽ Kvarnera, Tanja Augustinović.

Turistička zajednica Kvarnera dobila je priliku da svoju regiju predstavi na panelu Tourism & Environment. Na dvodnevnoj konferenciji te na svečanoj dodjeli priznanja prisustvovale su i voditeljica za međunarodnu suradnju u Ministarstvu turizma, Blanka Belošević te direktorica predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Sloveniji, Metka Bradetić.

Povodom ovog svečanog i prestižnog događaja predstavnike nagrađenih hrvatskih destinacija primila je i veleposlanica RH u Sloveniji, Vesna Terzić koja je tom prigodom istaknula važnost razvoja održivog turizma te iznimnu važnost poticanja javnog i privatnog sektora da sudjeluju u uvođenju održivih praksi u turizmu.

Izvor: MINISTARSTVO TURIZMA RH