Skip to main content
Grad Drniš  •  Trg kralja Tomislava 1  •  22320 Drniš  •  022 888 830  •  pisarnica@drnis.hr

SLOBODNA DALMACIJA: Naša oaza ljepote: drniška krajina svrstana uz bok Niagari i Baliju!

Kostarika, slapovi Niagare, Cape Town, Grand Canyon, Lagos, Bali, Montepisano u Toskani, Sierra Gorde u Meksiku... i – naš Drniš. Dio je to popisa svjetskih "Top 100 zelenih destinacija" koje su ovih dana proglasili organizacija "Green Destinationas" i Globalno vijeće za održivi turizam na prigodnoj konferenciji u Ljubljani, a među kojima se našlo šest hrvatskih turističkih destinacija koje se brendiraju na održivom turizmu te brizi za prirodni okoliš i ekološku ravnotežu. I dok su Mali Lošinj, otok Krk, Pula, Delnice i Gorski kotar, koji su na tom popisu iz Hrvatske, već poznati javnosti svojim angažmanom na profiliranju prema odgovornosti i brizi za pejzaž i okoliš, Drniš je prvi put u takvom društvu, a ujedno je jedini grad južno od Karlobaga koji se našao na prestižnom svjetskom popisu "zelenih destinacija".

Eksperti fascinirani

A da Drniš tu nije stigao nimalo slučajno, govore kriteriji koje je trebalo zadovoljiti za ulazak među "Top 100 održivih destinacija svijeta u 2016.". Među 15 kriterija ocjenjivani su podaci koji destinaciju čine odgovornom i zelenom u područjima priroda i pejzaž, klima i okoliš, kultura i tradicija, ljudi i gostoljubivost te održivi destinacijski menadžment. Ocjenjivačku komisiju za odabir stotinu najboljih na svijetu činio je ekspertni tim od 60 međunarodnih stručnjaka u turizmu i održivosti, koje su očigledno fascinirali Visovac s franjevačkim samostanom, Roški slap, utvrda Ključica nad kanjonom Čikole i mnogo drugih prirodnih i povijesnih ljepota koje administrativno pripadaju gradu Drnišu.

– Drniš je proteklih godina puno ulagao u turističku infrastrukturu i brigu za valorizaciju kulturne, povijesne i prirodne baštine preko "Projekta razvoja turizma na rubnim dijelovima NP Krka", za koji smo iz fondova EU-a dobili 550 tisuća eura. U lipnju je napravljen cjelokupan projekt i dobili smo 50 kilometara novih pješačkih i biciklističkih staza. Ponosni smo na sve učinjeno u posljednje dvije godine, i ovo priznanje i promocija koja će ga pratiti nisu došli slučajno – kazao nam je Josip Begonja, gradonačelnik Drniša.

A tek pršut!

Turistički Drniš, kao zaobalna destinacija s vrijednim prirodnim i povijesnim znamenitostima na vratima Nacionalnog parka Krka, turistima je zanimljiviji od mnogih razvikanih mjesta masovnog turističkog posjeta, kaže direktorica Turističke zajednice Drniša Josipa Čupić.

– Ovdje gosti uživaju u miru i netaknutoj prirodi prekrasnog kanjona Čikole, koji je zaštićeni krajobraz, ali i na Promini, s koje puca pogled na Kornate. Ovo je rodni kraj Ivana Meštrovića, koji čuva i njeguje lik i djelo velikog umjetnika u muzeju, ali i u gradu, gdje je njegova fontana "Vrelo života". Gosti obilaze i srednjovjekovne utvrde uz rijeke, uživaju u enološkoj i gastronomskoj ponudi, jer drniškom pršutu i siru iz mišine nema premca. Naš razvoj temeljimo na održivom zelenom turizmu i zato nam je ovaj certifikat zelene destinacije jako vrijedan – kaže Josipa Čupić.

A da se doista radi o pravom malom zaobalnom biseru nedirnute prirode koji su prepoznali i nagradili turistički stručnjaci svijeta i pred kojim je velika budućnost zelenog turizma, govori i činjenica da već nekoliko godina broj gostiju u Drnišu raste stopom od 25 posto godišnje. Priču o njihovim čarobnim srednjovjekovnim vodenicama koje su restaurirali i sa šetnicom ih ponudili gostima na uživanje kroz projekt "Od mlinice do mlinice", opremljene rute za kanjoning na Čikoli, zip-line nad kanjonom, infrastruktura za slobodno penjanje, tek su dio turističkih sadržaja koje nude, a koje je ove godine do sada vidjelo 3559 gostiju. Uz svojih 250 postelja u malim i obiteljskim hotelima i apartmanima, Drnišani imaju i tridesetak luksuznih kuća za odmor s bazenima u kojima je sezona bila odlična. Zelena drniška priča krenula je u svijet.

Izvor: SLOBODNA DALMACIJA