Skip to main content
Grad Drniš  •  Trg kralja Tomislava 1  •  22320 Drniš  •  022 888 830  •  pisarnica@drnis.hr

Održana 1. radionica EDEN mreže na temu "Turizam i lokalna gastronomija"

  • EDEN

U Svetvinčentu u Istri, u Kaštelu Morosini Grimani 20. studenoga 2015. godine, a u organizaciji Hrvatske turističke zajednice održana je prva radionica članova nacionalne EDEN mreže na temu "Turizam i lokalna gastronomija". Cilj radionice bio je razmjena iskustava i znanja te definiranje zajedničkih aktivnosti članova EDEN mreže u Hrvatskoj. Grad Drniš, odnosno cijeli drniški kraj je u 2015. godine nominiran za natjecanje EDEN na temu „Turizam i lokalna gastronomija“, te je odabran među prvih pet finalista u Hrvatskoj, te time stekao pravo članstva u EDEN mreži. 

U okviru radionice razmijenjena su iskustva članova nacionalne EDEN mreže koju čine svi dosadašnji pobjednici i finalisti natjecanja. Na radionici je zaključeno kako je potrebno formalizirati i intenzivirati aktivnosti u okviru nacionalne EDEN mreže destinacija. Razmatrale su se mogućnosti podrške svim EDEN pobjedničkim destinacijama kao i destinacijama finalistima za uključenje u europsku EDEN mrežu od strane sustava turističkih zajednica. Predloženo je da se u sljedećoj godini predstavnici EDEN destinacija pobjednika i finalista sastanu dva puta.

Radionica je okupila 35 sudionika, među kojima 25 članova nacionalne EDEN mreže uz predstavnike Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice te Istarske županije. Nakon radnog dijela programa održanog u Kaštelu Morosini Grimani u Svetvinčentu, program je nastavljen prezentacijom o sljubljivanju jela i vina Međimurja uz Show Cooking masterchefa Marka Palfija u Stanciji 1904 u Smoljancima - nacionalnom EDEN pobjedniku za 2013. na temu "Pristupačan turizam".

Projekt Europske destinacije izvrsnosti (EDEN) provodi Europska komisija s ciljem promicanja europskog turizma, stvaranja svijesti o raznolikosti i kvaliteti europske turističke ponude, promicanja svih zemalja i regija, ublažavanja sezonalnosti, pokušaja da se izbalansiraju turistički tokovi i otvori platforma za razmjenu dobrih primjera na europskoj razini, promovira umrežavanje nagrađenih destinacija te stimuliraju druge destinacije da usvoje modele održivog razvoja turizma. Hrvatska u ovom projektu Europske komisije sudjeluje od samog početka od 2007. godine, a operativno ga provodi Hrvatska turistička zajednica zajedno sa sustavom turističkih zajednica i Ministarstvom turizma.

Predstavnici drniške destinacije pozvani su u Brisel 16. do 17. prosinca 2015. godine, gdje će se održati završna svečanost za Europske destinacije izvrsnosti, a povodom Europskog dana turizma. Tom prilikom održat će se izložba štandova EDEN destinacija, gala večer na kojoj će se dodijeliti nagrade ovogodišnjim pobjednicima, te sastanak EDEN mreže na europskoj razini. Predstavnici Drniša tom prilikom će potpisati tzv. „Briselsku deklaraciju“, te će od 1. siječnja 2016. godine i Drniš biti punopravan član EDEN mreže.