Skip to main content
Grad Drniš  •  Trg kralja Tomislava 1  •  22320 Drniš  •  022 888 830  •  pisarnica@drnis.hr

Grad Drniš dobio 15.000,00 EUR-a za besplatan Wi-Fi

Grad Drniš je jedan od 2.800 gradova i općina u Europskoj uniji, koji su dobili 15.000 EUR-a za besplatan Wi-Fi na javnim površinama.

WiFi4EU: 63 hrvatska grada osvojila vaučere za besplatni Wi-Fi

U petak su objavljeni rezultati natječaja WiFI4EU preko kojeg Europska komisija dijeli 42 milijuna eura u vaučerima od po 15 tisuća eura za uvođenje besplatnog interneta u gradovima i općinama. Na natječaj se prijavilo više od 13 tisuća europskih gradova i općina, među kojima 336 hrvatskih, a među 2800 dobitnika u prvom pozivu sredstva su odobrena za 224 hrvatske općina i grada. Ukupno tako u Hrvatsku u ovom krugu ide 3,36 milijuna eura.

Općine će javne pristupne točke besplatnom internetu moći postaviti na trgovima, u muzejima, parkovima i knjižnicama, središtima života lokalne zajednice. Tonino Picula, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, koji je s timom svojeg ureda radio na promociji natječaja u Republici Hrvatskoj, iznimno je zadovoljan s odazivom hrvatskih jedinica lokalne samouprave.

„Čestitam dobitnicima koji su pokazali da smo ravnopravni u konkurenciji golemog broja europskih općina. Više od 60 posto jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj prijavilo se na ovaj natječaj. Javni pristup besplatnom bežičnom internetu tek je jedan od koraka u omogućavanju pristupa internetu za sve građane Republike Hrvatske, kako bismo pomogli daljnju digitalizaciju i prelazak cijele zemlje u četvrto industrijsko doba", rekao je Picula prilikom objave rezultata prvog od pet poziva za WiFi4EU.

Europska unija financira troškove opreme i instaliranja pristupnih točaka bežičnom internetu, a korisnici će se obvezati na financiranje povezivosti (internetska pretplata) i održavanje opreme za bežični internet građanima i posjetiteljima, u trajanju od najmanje tri godine. Ukupna je vrijednost programa WiFi4EU čak 120 milijuna eura do kraja 2020. godine. Ured zastupnika Tonina Picule stoji vam i dalje na raspolaganju za sve dodatne informacije.

Među 224 hrvatskih dobitnika su 63 grada, i to redom: Drniš, Buje, Belišće, Đurđevac, Donji Miholjac, Sveti Ivan Zelina, Novalja, Samobor, Ploče, Supetar, Glina, Vrgorac, Benkovac, Ogulin, Pula, Koprivnica, Dugo Selo, Šibenik, Donja Stubica, Čazma, Slatina, Buzet, Virovitica, Korčula, Mali Lošinj, Knin, Mursko Središće, Trogir, Cres, Split, Sveta Nedelja, Garešnica, Zaprešić, Karlovac, Bjelovar, Delnice, Beli Manastir, Slavonski Brod, Otok, Obrovac, Novi Marof, Vrlika, Nova Gradiška, Jastrebarsko, Petrinja, Čabar, Popovača, Đakovo, Valpovo, Županja, Rovinj, Pleternica, Komiža, Zlatar, Požega, Opuzen, Pag, Križevci, Sisak, Stari Grad, Krapina, Kaštela i Novigrad. 

Čitav popis hrvatskih 'najbržih prstiju' možet pogledati na linku OVDJE.

Izvor: Gradonacelnik.hr