Skip to main content
Grad Drniš  •  Trg kralja Tomislava 1  •  22320 Drniš  •  022 888 830  •  pisarnica@drnis.hr

Na Moseću održana početna konferencija projekta sanacije odlagališta otpada

Jutros je na Moseću na području nekadašnjeg odlagališta otpada održana početna konferencija projekta "Sanacija odlagališta neopasnog otpada Moseć u Gradu Drnišu".

Projekt "Sanacija odlagališta otpada Moseć u Gradu Drnišu", koji je Grad Drniš prijavio u prosincu 2019. godine u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga Sanacija zatvorenih odlagališta otpada neopasnog otpada KK.06.3.1.13 u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., Specifični cilj 6i1 – Smanjena količina otpada koji se odlaže na odlagalištima odobren je u veljači 2020. godine.

Vrijednost projekta je 13.310.880,47 kuna, od čega je 84,9999999%, odnosno 11.314.248,39 kuna dodijeljeno iz bespovratne EU potpore. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je odobrio Gradu Drnišu sufinanciranje u iznosu do 1.331.088,05 kuna, odnosno 10% ukupne vrijednosti projekta. Preostali iznos za sufinanciranje, Grad Drniš je prijavio na Javni poziv za sufinanciranje EU projekata na lokalnoj i regionalnoj razini kojeg je objavilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u prosincu 2020. godine, te se očekuje i odobrenje sufinanciranja od strane MRRFEU u iznosu od oko 1,7 mil. kuna.

Početnoj konferenciji su prisustvovali ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, predstavnica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Maja Feketić, načelnica Sektora za EU fondove, gradonačelnik Grada Drniša Josip Begonja, te predstavnici izvođača, nadzora, gradskih tvrtki i medija.

Radovi na sanaciji odlagališta otpada Moseć su započeli u siječnju 2021. godine. Izvođač radova je zajednica ponuditelja tvrtke Kostak iz Krškog iz Slovenije i tvrtke Opera group d.o.o. iz Zagreba. Radovi teku ubrzanom dinamikom, te se očekuje završetak radova do kraja ljeta.

Provođenjem projekta Sanacije odlagališta otpada Moseć u Gradu Drnišu sanira se odlagalište sukladno važećim zakonskim odredbama i najboljim praksama za tu vrstu projekata. Sanacijom će se osim unaprjeđenja okoliša na širem području lokacije zahvata osigurati i društveno ekonomske koristiti te postići zaštita tla, podzemnih voda, zdravlja ljudi, smanjenje zagađenja zraka i utjecaja na klimatske promjene. Provedba projekta u skladu je s ispunjenjem međunarodnih obveza definiranih Ugovorom o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj Uniji te pridonosi održivom razvitku, učinkovitoj zaštiti i korištenju prirodnih resursa, unaprjeđenju prirodnog i životnog okoliša.