Skip to main content
Grad Drniš  •  Trg kralja Tomislava 1  •  22320 Drniš  •  022 888 830  •  pisarnica@drnis.hr

Mobilni 3D lab u Drnišu

'Vauuu'! Odjeknuo je usklik 10-tak malih Drnišana u trenutku kad je iz 3D pisača krenula prva kap ispisa. U odličnoj atmosferi drniški učenici su aktivno i angažirano odradili tri četverosatne 3D radionice i ovladali osnovama ove atraktivne nove tehnologije koja nalazi primjenu u mnogim suvremenim proizvodnim i kreativnim djelatnostima.

U informatičkom kabinetu Srednje škole Ivana Meštrovića opremljenom s 12 računala predstavnici varaždinskog Makerspacea postavili su kompletno opremljen 3D lab sa skenerima i pisačima te su polaznike proveli kroz cijeli proces od ideje, izrade nacrta, skeniranja i pripreme za ispis do samog ispisa projektiranih predmeta.

Učenici su radili u tri skupine: 8 do 12, 12 do 15 i 15 do 18 godina. Naravno, najveselije je bilo među najmanjima, ali sve tri grupe su s velikim interesom i pažnjom prošli čitav program i uspjeli pripremiti za ispis svatko svoj 3D predmet. Iako škola ima i jedan svoj 3D pisač, većina učenika prvi put su vidjeli kompletnu opremu, a neki su i prvi put čuli za tu tehnologiju. U starijoj grupi učenika usmjerenja elektrotehničar, interes je bio posebno izražen. Svi su se izjasnili da bi željeli ponovno dobiti priliku za rad s ovom opremom, utvrditi naučeno i upoznati naprednije tehnike rada, a neki su se poželjeli i profesionalno se time baviti. Iskusni mobilni tim voditelja radionice je, nakon kraćih uvodnih uputa, individualno sa svakim učenikom proradio svaki korak, tako da su učenici u nekoliko sati stekli cjelovitu sliku.

Nakon prvih, pomalo opreznih, dodira s ovom modernom tehnikom, učenici su se opustili i radoznalo isprobavali svaki korak procesa te pripremili svatko svoj mali 3D projekt.

Na postojećem školskom 3D pisaču neki od učenika već su imali priliku raditi ispise, ali samo iz gotovih internetskih nacrta, a ovo je i njima bila prva i jedinstvena prilika da vide kako se radi i programiranje i modeliranje. U najstarijoj grupi sudjelovala su i dva učenika četvrtog razreda koji pripremaju završne radove iz 3D tehnologije, pa im je ovo odličan uvod za daljnje stručno usavršavanje. Ostalim polaznicima to je bio prvi susret s ovom atraktivnom djelatnošću koja postaje nezamjenjiva u poslovnim, proizvodnim i industrijskim primjenama.

Radionicu je organizirao Grad Drniš, a u sklopu info dana povodom završetka projekta „Razvoj gospodarstva Grada Drniša kroz izgradnju Poslovne zone Drniš“, a u suradnji sa Udrugom gradova i Klasterom kreativnih industrija.