Skip to main content
Grad Drniš  •  Trg kralja Tomislava 1  •  22320 Drniš  •  022 888 830  •  pisarnica@drnis.hr

Održana radionica "Ekološka poljoprivreda i očuvanje krajobraza" u sklopu projekta Natura Drniš

U utorak 29. rujna u Velikoj vijećnici u Drnišu održana je radionica "Ekološka poljoprivreda i očuvanje krajobraza". Na radionici su okupljenim sudionicima predstavljene dosadašnje aktivnosti projekta "Natura Drniš – održivi razvoj grada Drniša pod ekološkom mrežom NATURA 2000" provedene s ciljem unapređenja turističke infrastrukture šireg područja Grada Drniša kao dijela ekološke mreže te razvoja održivog turizma na ovom području.

Sudionicima se predstavljeni i primjeri dobre prakse u razvoju ekoturizma s područja Sredozemlja. S obzirom da ekoturizam uključuje i proizvode iz ekološkog uzgoja, o svojim iskustvima okupljenima je govorio gdin Damir Buntić, savjetnik za poljoprivredu u Regionalnoj razvojnoj agenciji Šibensko-kninske županije, i sam ekološki poljoprivrednik. Predstavio je i mjere s područja ruralnog razvoja koji su na raspolaganju sadašnjim i budućim ekološkim poljoprivrednicima, ali i drugim dionicima čije djelovanje doprinosi ruralnom razvoju.

Kako oni vide održivi razvoj šireg područja svoga grada, prezentirali su učenici 1. razreda Gimnazije pod mentorstvom njihove nastavnice Ivane Grabić Marin u Drnišu, koji su ostalim sudionicima predstavili dva drniška "eko-paketa" koji uključuju prirodnu, kulturnu i tradicijsku baštinu drniškog kraja.

Zaključak radionice je da je projekt NATURA DRNIŠ unaprijedio turističku infrastrukturu za razvoj održivog (eko) turizma te da su sljedeći koraci međusobno povezivanje dionika s područja turizma, sporta, kulture i drugih relevantnih područja te zajednički rad na uspostavi, razvoju i promociji ekoturizma. Vjerujemo da je angažman drniških gimnazijalaca tek prvi korak ka njihovom aktivnom sudjelovanju u daljnjem održivom razvoju Grada Drniša.

Radionica je održana u organizaciji nositelja projekta Grada Drniša, a radionicu je moderirala i na temu održivog turizma izlagala Martina Markov, predstavnica tvrtke Motonautika-Luke d.o.o. – EcoEduMedia, koju je Grad Drniš putem javnog poziva angažirao za usluge razrade i izvođenja edukativno – informativnih aktivnosti na projektu "Natura Drniš – održivi razvoj Grada Drniša" pod ekološkom mrežom Natura 2000.