Skip to main content
Grad Drniš  •  Trg kralja Tomislava 1  •  22320 Drniš  •  022 888 830  •  pisarnica@drnis.hr

Otvoreno reciklažno dvorište u Drnišu

U četvrtak 18. travnja 2019. g. u Drnišu je svečano otvoreno novoizgrađeno reciklažno dvorište vrijedno oko 3,2 milijuna kuna, od kojih je iz europskog Kohezijskog fonda osigurano oko 2,6 milijuna kuna, odnosno 85% prihvatljivih izdataka.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU također je financiralo projekt s 364 tisuće kuna, dok je Grad Drniš sudjelovao s 271 tisuću kuna.

Grad Drniš prijavio se 2017. godine na Poziv na dostavu projektnih prijedloga “Građenje reciklažnih dvorišta” u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” 2014. – 2020. te je potom potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava između Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Grada Drniša.

Cilj projekta je izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta čime će se postići povećanje stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada a ujedno i smanjenje količine otpada koji će se odlagati na odlagališta. Kroz projekt su provedene brojne informativno-obrazovne aktivnosti prilagođene odraslima i djeci. Radom reciklažnog dvorišta zadovoljit će se i ispuniti potrebni zakonski uvjeti te će se pridonijeti povećanju stope recikliranja i zaštiti okoliša, a shodno tome i povećanju kvalitete života građana Drniša.

Reciklažno dvorište svečano su pustili u rad gradonačelnik Grada Drniša mr. sc. Josip Begonja, Maja Rajčić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk.

„Završili smo jedan od jedanaest europskih projekata koje provodi Grad Drniš. Do kraja godine nadam se da ćemo dobiti i spremnike za odvojeno prikupljanje otpada za domaćinstva što provodi Fond za zaštitu okoliša na razini cijele Hrvatske. Nadamo se nabaviti ćemo i mobilno reciklažno dvorište za naša sela kako bi i oni imali mogućnost odvajanja. Nije sa financijskog aspekta veliki projekt ali za malu sredinu kao što je Drniš, koji ima i skroman fiskalni kapacitet svaka kuna dobro dođe, iz fondova EU i znači korak naprijed“, kazao je gradonačelnik Drniša Josip Begonja.

„Priprema i provedba ovakvih projekata izuzetno je zahtjevna, ali smo pokazali da znamo i možemo. Dovršetak ovog projekta jedan je kotačić, koji pokazuje da korak po korak idemo k cilju – da „zagospodarimo“ otpadom, jer uspješno gospodarenje otpadom osnovni je element suvremenog života i održivog razvoja kojem svi težimo“, istaknuo je župan Pauk.

Rok za završetak projekta je planiran za 27. travnja 2019. godine, a 26. travnja ishođena je i uporabna dozvola za reciklažno dvorište u Drnišu, čime su ostvarene sve aktivnosti i ispunjeni ciljevi ovog projekta. Ovim projektom je Grad Drniš još jednom dokazao svoju uspješnost u povlačenju, ali i provedbi projekata financiranih iz EU fondova.