Skip to main content
Grad Drniš  •  Trg kralja Tomislava 1  •  22320 Drniš  •  022 888 830  •  pisarnica@drnis.hr

Ishodovana građevinska dozvola za uređenje Muzeja rudarstva u Siveriću

12. travnja 2021. godine je postala pravomoćna građevinska dozvola za rekonstrukciju nekadašnjeg Doma kulture u Siveriću u Muzej rudarstva. Projektno-tehnička dokumentacija za izgradnju i uređenje Muzeja rudarstva izrađena je u sklopu provedbe EU projekta „Integrirani program obnove kulturne baštine Grada Drniša“, koji je Grad Drniš proveo u razdoblju od 2016. do 2018. godine.

Glavni projekt je izradila tvrtka ASK ATELIER d.o.o. iz Zagreba, a zahtjev za izdavanje građevinske dozvole je podnesen u listopadu 2018. godine.

Zgrada bivšeg Doma kulture nalazi se u centru Siverića u sklopu rudarskog naselja koje nastaje nakon što 1877. godine talijansko dioničko društvo „Monte Promina“ počinje s iskopavanjem ugljena u Siveriću. Sama zgrada bivšeg Doma kulture sagrađena je sredinom 20. stoljeća kao javna građevina namijenjena održavanju različitih društvenih i kulturnih događanja. Za vrijeme Domovinskog rata građevina je potpuno devastirana i u ruševnom je stanju.

Kroz ovaj projekt je planirana aktivnost oživljavanja povijesne epohe razvoja Drniša do razine modernog industrijskog grada, a biti će valorizirana kroz Muzej rudarstva. Uz formiran izložbeni prostor s pripadajućom multifunkcionalnom dvoranom, te multimedijalnom dvoranom s edukativnim učionicama omogućit će se prikaz stoljetne tradicije rudarstva u Drnišu. Ovakav sadržaj, s obzirom na nepostojanje nijedne slične turističke atrakcije i lokaliteta na području cijele Dalmacije, ali i cijele Republike Hrvatske, predstavlja jedan poseban segment integriranog programa revalorizacije kulturne baštine Drniša. Navedene aktivnosti bit će upotpunjene muzejskom recepcijom- suvenirnicom, što će utjecati na povećanje broja zaposlenih u kulturnoj baštini i turizmu. Muzej će biti vezan ponajprije za tematiku zbirka rudarstva i rudarskih predmeta.

Vrijednost projekta uređenja i opremanja Muzeja rudarstva procijenjena je na gotovo 25 milijuna kuna, te je projekt spreman za prijavu na natječaje koji se očekuju u novom programskom razdoblju 2021.-2027. godine, a namijenjene revitalizaciji kulturne baštine.

DOKUMENTI ZA PREUZIMANJE
1. GRAĐEVINSKA DOZVOLA PDF 2,06 MB