Skip to main content
Grad Drniš  •  Trg kralja Tomislava 1  •  22320 Drniš  •  022 888 830  •  pisarnica@drnis.hr

Obavijest poljoprivrednicima koji su imali velike materijalne štete na poljoprivrednim površinama uzrokovane požarima, tučama, mrazovima i poplavama

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je 4. kolovoza 2017. godine Natječaj za provedbu podmjere 5.2. „Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima“ – provedba tipa operacije 5.2.1. „Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala“.

Putem ovog natječaja, poljoprivrednici će moći prijaviti svoje projekte tj. Zahtjeve za potporu.

Bespovratna sredstva u natječaju iz podmjere 5.2. namijenjena su svim poljoprivrednicima s područja RH čija su gospodarstva smještena u jedinicama lokalne samouprave koje su proglasile elementarnu nepogodu ili katastrofalni događaj. Korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika kojima je, uslijed elementarne nepogode ili katastrofalnog događaja, koji je nastupio nakon 1.siječnja 2014. godine, uništeno najmanje 30% poljoprivrednog potencijala. Cilj je ove podmjere omogućiti takvim gospodarstvima obnovu vlastitih zemljišta i proizvodnog potencijala te nastavak poljoprivredne proizvodnje.

Prihvatljivi su projekti korisnika koji su imali elementarnu nepogodu/katastrofalni događaj od 1. siječnja 2014. godine uz uvjet da aktivnosti iz projekta nisu započete prije podnošenja zahtjeva za potporu po ovom natječaju.

Prihvatljivi troškovi u obnovi poljoprivrednog potencijala

  • Sanacija poljoprivrednog zemljišta
  • Građenje/rekonstrukcija/opremanje poljoprivrednih gospodarskih objekata i pripadajuće infrastrukture za poljoprivrednu proizvodnju
  • Popravak ili nabava novih/rabljenih poljoprivrednih strojeva, mehanizacije i opreme za poljoprivrednu proizvodnju
  • Nabava osnovnog stada/matičnog jata domaćih životinja
  • Kupnja i sadnja sadnica višegodišnjih nasada
  • Označavanje ulaganja
  • Opći troškovi (do 10% vrijednosti ukupnih prihvatljivih troškova)

Visina i intenzitet potpore

Predviđeni iznos novca koji će biti dostupan putem natječaja je 150.000.000 kn uz mogućnost povećanja, a pokriva se do 100% prihvatljivih izdataka. Važno je naglasiti da je moguća isplata potpore u obliku predujma u vrijednosti do 50% odobrenih sredstava. 

Zahtjev za potporu korisnik popunjava u elektroničkom obliku putem AGRONET-a. Zahtjevi se podnose u roku od 2. listopada 2017. godine od 12:00 sati do 1. prosinca 2017. godine do 12:00 sati

Ovim putem pozivamo poljoprivrednike upisane u Upisnik poljoprivrednika sa područja Grada Drniša kojima je uništen poljoprivredni potencijal da se nakon 11. rujna 2017. godine jave u Upravni odjel za gospodarstvo, financije i društvene djelatnosti ukoliko su im potrebne dodatne informacije za prijavu na natječaj osobno na adresu Trg kralja Tomislava 1 - Ivana Sučić ili Katica Mazalin ili telefonski na brojeve 022/888-845 ili 888-837.

Tekst natječaja i ostalu potrebnu dokumentaciju za prijavu na natječaj možete pronaći OVDJE.