Skip to main content
Grad Drniš  •  Trg kralja Tomislava 1  •  22320 Drniš  •  022 888 830  •  pisarnica@drnis.hr

„Hrana nije otpad“

Vlada Republike Hrvatske usvojila je Plan sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane za razdoblje od 2023. do 2028. godine. Želi se sustavno povećati količina donirane hrane, smanjiti otpad od hrane, te povećati prehrambena sigurnost siromašnijih skupina stanovništva jer, ne zaboravimo, u 2021. je 19,2% naših sugrađana bilo u riziku od siromaštva!

Otpad od hrane predstavlja potrošene prirodne i ljudske resurse te pridonosi emisiji stakleničkih plinova, a u Hrvatskoj godišnje na otpadu završi 286 tisuća tona hrane.

Najveće količine otpada od hrane u RH nastaju u kućanstvima (76%), od čega je preko 85 000 tona hrana koja je u trenutku bacanja bila jestiva, tj. otpad koji se mogao spriječiti.

Na portalu „Hrana nije otpad“ Hrana nije otpad (mps.hr) kao centralnom mjestu za razmjenu informacija, dijeljenje vlastitih iskustava i najboljih praksi s informacijama mogu se preuzeti ideje, mogućnosti i načini provedbe aktivnosti u području sprečavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane.