Skip to main content
Grad Drniš  •  Trg kralja Tomislava 1  •  22320 Drniš  •  022 888 830  •  pisarnica@drnis.hr

Dan činjenja dobrih djela

Nedjelja 3. travnja: Svjetski dan dobrih djela: U akciji mogu sudjelovati svi – Vi nama otpad, a mi vama cvijeće.

Hrvatska ove godine prvi put sudjeluje u projektu pod nazivom "Svjetski dan činjenja dobrih djela" koji je pokrenula udruga Good Deeds Day, a čiji je partner u Hrvatskoj udruga Djeca za bolji svijet. Svjetski dan dobrih djela održava se u nedjelju, 3. travnja.

Grad Drniš se također pridružuje projektu, te će ove godine u suradnji sa Gradskom čistoćom Drniš d.o.o. organizirati čišćenje i prikupljanje korisnog otpada.Pozivaju se građani da očiste svoje domove, podrume, balkone, dvorišta, šetnice, parkove, igrališta, te da prikupljeni korisni otpad (staklo, papir, plastiku, tekstil) donesu na sabirna mjesta koja će biti organizirana na:

  • Gradskom trgu Poljana u vremenu od 9,00 do 12,00 sati
  • Reciklažnom dvorištu u Drnišu, koje će biti otvoreno u nedjelju od 8,00 do 15,00 sati.

Na Poljani će se organizirati prikupljanje otpada u kontejnerima, a u reciklažnom dvorištu će moći svi dovesti i sitni komunalni otpad i glomazni otpad (poput starih kućanskih uređaja).

Akcija se održava pod geslom: Vi nama otpad, a mi vama cvijeće, budući da će svi građani koji budu sudjelovali u čišćenju i prikupljanju korisnog otpada dobiti na dar cvjetne sadnice kojima će uljepšati svoj okoliš – balkone, okućnice, javne površine…, a stvarajući tako podsjetnik na Dan činjenja dobrih djela.

Odazovite se akciji, pridružite se obilježavanju Svjetskog dana činjenja dobrih djela i pokažite da svatko može učiniti nešto dobro, bilo veliko ili malo kako bi poboljšao živote drugih i na taj način pozitivno promijenio svijet.

Kako ti možeš sudjelovati?

Ukoliko ne želiš ili ne možeš sudjelovati u volonterskoj akciji Grada Drniša i Gradske čistoće Drniš, trebaš samo napraviti neko dobro djelo ili se uključiti u neki postojeći volonterski projekt. Nije bitno koliko je djelo veliko ili malo, najvažnije je da se svi uključimo. Na web stranici Good Deeds Day možeš pronaći projekte koji se već održavaju u tvojoj okolini ili prijaviti svoj vlastiti projekt ili pojedinačnu aktivnost. Svakako ne zaboravi tijekom ili nakon izvršavanja svog dobrog djela po izboru, fotografiju poslati na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. , kako bi znali tko je sve sudjelovao. Pridruži se i našem #gooddeedsday challengu i na svojim društvenim mrežama izazovi 3 prijatelja na neko dobro djelo.

Ukoliko vam nedostaje inspiracije, donosimo nekoliko "sitnih", ali bitnih ideja za napraviti nešto dobro na Good Deeds Day, ali i inače:

  1. Susjedu ponesi tešku vrećicu do stana
  2. Kolegu s posla razveseli nečim slatkim
  3. Pozvoni susjedu i pitaj treba li nešto iz dućana
  4. Doniraj hranu ili odjeću koju više ne nosiš
  5. Daj kompliment nekome tko ti izgleda neraspoloženo
  6. Počisti svoju ulicu, park
  7. Pomozi nekome oko zadaće, učenja ili posla
  8. Doniraj krv (ako možeš)
  9. Kupi hranu osobi kojoj je potrebna i poslušaj njezinu/njegovu priču
  10. Doniraj hranu za lokalno sklonište
  11. Prošetaj nekome psa
  12. Zasadi stablo

Ne zaboravi, ove godine je nedjelja, 3. travnja, idealan dan da zajedno promijenimo svoje navike i učinimo na prvi pogled malu stvar koja nekome može uljepšati cijeli dan.