Skip to main content
Grad Drniš  •  Trg kralja Tomislava 1  •  22320 Drniš  •  022 888 830  •  pisarnica@drnis.hr

Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanjem u regionalnim lancima vrijednosti Jadranske Hrvatske

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je Javne pozive za iskaz interesa za sudjelovanje u regionalnim lancima vrijednosti Jadranske, Panonske i Sjeverne Hrvatske, u trajanju od 28. veljače do 28. ožujka 2022. godine.

Javni pozivi su prvenstveno usmjereni na poslovni sektor koji imaju sjedište/podružnicu i posluju na području Jadranske, Panonske i Sjeverne Hrvatske.

S ciljem poticanja teritorijalno usmjerenih ulaganja za podršku diversifikaciji i modernizaciji regionalnih gospodarstava, u okviru nove financijske perspektive Europske unije 2021. – 2027. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije pokrenulo je proces industrijske tranzicije Panonske, Sjeverne i Jadranske Hrvatske, regija koje su po stupnju razvijenosti ispod prosjeka Europske unije.

Proces industrijske tranzicije započeo je s izradom planova za industrijsku tranziciju kojima su se odredile prioritetne niše, definirali regionalni lanci vrijednosti te smjerovi promjena i provedbeni mehanizmi za podršku poduzetnicima u njihovoj tranziciji prema nišama više dodane vrijednosti.

Regionalni lanci vrijednosti koji su prepoznati da imaju najveći potencijal za rast u Jadranskoj Hrvatskoj su:

  • Plavi rast Jadranske Hrvatske;
  • Zdravlje Jadranske Hrvatske;
  • Pametna industrija Jadranske Hrvatske;
  • Zeleni rast Jadranske Hrvatske;
  • Uslužni sektor visoke dodane vrijednosti Jadranske Hrvatske.

Nakon donošenja planova za industrijsku tranziciju, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, pristupa mapiranju dionika regionalnih lanaca vrijednosti raspisujući javne pozive za iskaz interesa za sudjelovanje u regionalnim lancima vrijednosti.

Vizija i misija regionalnih lanaca vrijednosti definirat će se zajedničkom Deklaracijom o suradnji koju će potpisati dionici mapirani u okviru svakog regionalnog lanca vrijednosti. Nadalje, izradit će se akcijski planovi za razvoj/unaprjeđenje regionalnih lanaca vrijednosti kojima će se definirati prioritetna područja ulaganja i indikativne teme za istraživanje i razvoj, kao i ključne tehnologije, infrastruktura i pametne vještine za industrijsku tranziciju.

Temeljem izrađenih akcijskih planova, Upravljačko tijelo za Integrirani teritorijalni program 2021. – 2027. dobit će inpute za izradu ciljanih javnih poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za poduzetnike, koji se planiraju objaviti krajem 2022. godine i kojima će se dati podrška dionicima regionalnih lanaca vrijednosti u procesu industrijske tranzicije.

Prijavni obrazac, kao i ostalu dokumentaciju Javnog poziva za Jadransku Hrvatsku pronađite na mrežnoj stranici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i stranici i Strukturni fondovi.

Više o industrijskoj tranziciji u Jadranskoj Hrvatskoj općenito možete pronaći u Planu za industrijsku tranziciju (PIT) Jadranske Hrvatske dostupnom na mrežnoj stranici: Plan industrijske tranzicije Jadranske Hrvatske.