Skip to main content
Grad Drniš  •  Trg kralja Tomislava 1  •  22320 Drniš  •  022 888 830  •  pisarnica@drnis.hr

Grad Drniš i ove godine obilježava Europski tjedan mobilnosti 2021.

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine u razdoblju od 16. do 22. rujna s ciljem preispitivanja alternativa održivog prijevoza u urbanim sredinama.

Poticanjem pojedinaca na odabir održivih načina prijevoza, poput pješačenja i bicikliranja možemo smanjiti emisije CO2, poboljšati kvalitetu zraka, ali i vlastito zdravlje te urbane prostore učiniti ugodnijim mjestima za život i rad.

Ova se manifestacija sastoji od tri glavne komponente: tjedna aktivnosti, trajnih mjera za uvođenje održive mobilnosti, kao što su, primjerice, uvođenje i/ili širenje pješačkih zona, spuštanje rubnjaka, unaprjeđenje sustava javnoga prijevoza, biciklističke infrastrukture i uvođenje sustava javnih bicikala, te Dana bez automobila koji se tradicionalno održava 22. rujna i predstavlja centralni događaj Europskog tjedna mobilnosti.

Sve aktivnosti su prijavljene na mrežnim stranicama EUROPEAN MOBILITY WEEK, na kojima je trenutno s ovogodišnjim aktivnostima registrirano 2.289 gradova iz 45 europskih zemalja. Među njima je i Grad Drniš.

Kako je tema ovogodišnjem Europskog tjedna mobilnosti "Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!" Grad Drniš je svim svojim građanima i posjetiteljima omogućiti besplatnih 200 minuta vožnje u Europskom tjednu mobilnosti (UPUTE).

Na taj način građanima će se pružiti mogućnost upoznavanja praktičnosti kombiniranja javnih bicikala s ostalim prijevoznim sredstvima ili korištenja bicikla kao osnovnog prijevoznog sredstva za kretanje gradom s ciljem poticanja sigurne i zdrave mobilnosti.

Aktivnosti će kulminirati u srijedu 22. rujna kad se obilježava Svjetski dan bez automobila, kad će se glavne gradske ulice zatvoriti za promet automobila u vremenu od 9,00 do 10,00 sati.

Krećimo se i budimo zdravi!

DOKUMENTI ZA PREUZIMANJE
1. EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI - UPUTE PDF 127 KB
2. EUROPEAN MOBILITY WEEK - CHARTER 2021 PDF 331 KB