U Drnišu održano "7. državno natjecanje u striži ovaca"

Objavljeno u Novosti

U Drnišu je 17. svibnja 2014. godine u organizaciji Grada Drniša, Hrvatske poljoprivredne agencije, Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza, Savjetodavne službe i Udruge uzgajivača ovaca i koza općine Unešić-Mrka, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Šibensko-kninske županije održano "7. državno natjecanje u striži ovaca". Natjecanje je izazvalo veliki interes najboljih šišača iz cijele Hrvatske.

U disciplini striže ovaca ručnim škarama prijavilo se ukupno devet natjecatelja, koji su u kvalifikacijskom krugu strigli po dvije ovce. U završnici su se natjecala tri najbolja natjecatelja koji su strigli tri ovce.

U disciplini striže ovaca električnim škarama prijavilo se sedam natjecatelja koji su u kvalifikacijskom dijelu natjecanja strigli po tri ovce. U završnici su najbolji natjecatelji strigli po 5 ovaca.

Natjecatelji su veliku pažnju osim brzine i kvalitete striže i načinu postupanja sa životinjama, a svako teže ozljeđivanje ovce rezultiralo je diskvalifikacijom iz natjecanja kako je i predviđeno pravilnikom natjecanja.

Pobjednici natjecanja u striži ovaca

Ručne škare (u završnici su strižene po 3 ovce)

  1. Goran Brkić, Gradina - 8 min 07 sek
  2. Željko Čakić, Đevrske - 8 min 17 sek
  3. Blagoje Radulović, Polača - 9 min 23 sek

Električne škare (u završnici je striženo po 5 ovaca)

  1. Mihael Vuk, Bjelovar - 7 min 23 sek
  2. Mario Blažek, Daruvar - 8 min 01 sek
  3. Branislav Lazić, Bjelovar - 11 min 31 sek

Zahvaljujući velikom broju predstavnika medija nazočnih na natjecanju, širi krug ljudi u Republici Hrvatskoj je upoznat ne samo s uspjesima takmičara, nego i sa osnovnim problemom koji imaju uzgajivači ovaca, a to je plasiranje vune na tržište.

U pauzama natjecanja nastupili su i KUD „Naši korijeni“ Župa Kljake, KUU „Milan Begović“ Vrlika i KUD „Sveti Ante“ Kraljice, koji su posjetitelje upoznali sa lokalnim napjevima i plesovima, te bogatom kulturnom baštinom ovog kraja.