Skip to main content
Grad Drniš  •  Trg kralja Tomislava 1  •  22320 Drniš  •  022 888 830  •  pisarnica@drnis.hr

Gradu Drnišu petica za transparentnost

Institut za javne financije predstavio je 29. lipnja 2022. rezultate osmog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih regionalnih/lokalnih jedinica.

Grad Drniš je ocijenjen najvišom ocjenom – "peticom" za otvorenost proračuna te je time svrstan na listu najtransparentnijih gradova u Hrvatskoj.

Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije. Na temelju njih građani se mogu angažirati i pokušati utjecati na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, odgovornost vlasti lokalnih jedinica, kao i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji, navode iz Instituta za javne financije.

U obzir su uzeti samo dokumenti koji su na mrežnim stranicama regionalnih/lokalnih jedinica bili dostupni u razdoblju XI./2021. – IV./2022. i to na dan pretraživanja, ali ne i naknadno objavljeni dokumenti. Takvim izračunom razina proračunske transparentnosti može iznositi od 0 do 5.

Rezultati analize predstavljeni su u Osvrtu Instituta za javne financije Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2021. - travanj 2022. Objavljivanjem rezultata istraživanja Institut za javne financije želi ukazati na važnost proračunske transparentnosti kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne vlasti, ali i potiče odgovornost lokalnih vlasti.

Detaljni rezultati istraživanja svih 576 lokalnih proračuna dostupni su putem INTERAKTIVNE KARTE koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici.

DOKUMENTI ZA PREUZIMANJE
1. PRIZNANJE GRADU DRNIŠU ZA PRORAČUNSKU TRANSPARENTNOST PDF 210 KB