Skip to main content
Grad Drniš  •  Trg kralja Tomislava 1  •  22320 Drniš  •  022 888 830  •  pisarnica@drnis.hr

Održana radionica za pružanje prve pomoći uz pomoć automatskog defibrilatora

U ponedjeljak 9. rujna u prostorijama gradske uprave Grada Drniša održana je edukacija za pružanje prve pomoći uz pomoć automatskog defibrilatora.

Grad Drniš je u okviru Programa javno dostupne rane defibrilacije nabavio automatski defibrilator. Uređaj koji je Grad Drniš nabavio uvršten je među 4 najpreciznija uređaja u svijetu prema istraživanju objavljenom u znanstvenom časopisu 'Clinical & Experimental Cardiology' (Kette et al.,J Clin Exp Cardiolog 2014., 5:1).

Slijedom toga, mnoge jedinice lokalne samouprave su se odlučile na primjenu automatskih vanjskih defibrilatora (AVD) na javnim mjestima i izobrazbu laika.

Istraživanja su pokazala značajno povećan postotak preživljavanja osoba koje su doživjele srčani udar a na njima je primijenjena brza defibrilacija. Dokazano je da kardiopulmonalna reanimacija i rana defibrilacija mogu vratiti normalan srčani ritam kod osoba sa srčanim zastojem. Intervencija unutar 3 do 4 minute povećava mogućnost preživljenja za više od 50%.

Dakle, to su uređaji, koji vrše analizu srčanog ritma, daju upute spašavatelju (glasom, na hrvatskom jeziku) i omogućuju defibrilaciju. Potpuno su sigurni, jer uređaj neće dozvoliti defibrilaciju osim u slučaju kada je 100% sigurno da je unesrećeni u takvom stanju da mu samo defibrilacija može spasiti život. Dakle, s AED-om se može samo pomoći, a nikako naštetiti. 

Sukladno Pravilniku o javno dostupnoj ranoj defibrilaciji (http://www.propisi.hr/print.php?id=12608), Grad Drniš je educirao 6 građana za rukovanje uređajem.

Uređaj je dostupan u zgradi gradske uprave Grada Drniša, a bit će postavljen na javno dostupnom mjestu, odnosno Poljani.

DOKUMENTI ZA PREUZIMANJE
1. PREZENTACIJA PDF 1,05 MB