Skip to main content
Grad Drniš  •  Trg kralja Tomislava 1  •  22320 Drniš  •  022 888 830  •  pisarnica@drnis.hr

Grad Drniš na visokom 13. mjestu u Republici Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz EU fondova po glavi stanovnika

Najnovije istraživanje Instituta za javne financije glede pomoći EU gradovima u Republici Hrvatskoj, pozicioniralo je Grad Drniš na visoko 13. mjesto u Republici Hrvatskoj u svezi povlačenja sredstava iz fondova EU po glavi stanovnika. Ispred Drniša su Ludbreg, Križevci, Grubišno Polje, Čabar, Mursko Središće, Vinkovci, Buje, Umag, Beli Manastir, Ozalj, Karlovac i Zadar - objavio je to Institut za javne financije. 

Pomoći Europske unije iz raznih fondova namijenjene su za financiranje i sufinanciranje konkretnih projekata i programa kojima se unaprjeđuju i ostvaruju određene politike primjerice: regionalni razvoj, zapošljavanje, socijalno uključivanje, istraživanje i inovacije. 

Najveći dio tih pomoći dodjeljuje se u suradnji s nacionalnim i regionalnim vlastima iz pet velikih fondova tzv. Europski strukturni i investicijski fondovi - ESI, a ostatak Unija korisnicima dodjeljuje izravno. 

Autori rada Instituta za javne financije dr.sc. Katarina Ott, dr.sc. Mihaela Bronić i mr.sc. Branko Stanić ističu kako ne postoji jedinstvena, sveobuhvatna, točna, detaljna i javno dostupna baza podataka o europskim pomoćima, u kojoj bi bile obuhvaćene sve lokalne jedinice. Stoga su koristili dostupnu bazu podataka Ministarstva financija o proračunima lokalnih jedinica za 2015. i 2016. godinu, koja se temelji na izvršenjima proračuna kako ih prikazuju same lokalne jedinice. 

Međutim, baza prikazuje samo pomoći što su ih lokalne jedinice prikazale u svojim proračunima, tj. samo primljena sredstva, a ne i ostale faze ugovaranja i provedbe. Drugo, u bazi se iskazuju samo pomoći što su ih primile same lokalne jedinice, ali ne i pomoći koje su primili njihovi proračunski korisnici, druge institucije na njihovu području npr. obrazovne, zdravstvene ili organizacije civilnog društva, ili njihova trgovačka društva ili ustanove. 

Gradonačelnik Grada Drniša Josip Begonja najavljuje da nakon najnovijih odobrenih EU projekata u 2017. i 2018. godini na kojima Grad trenutno radi, Drniš ubuduće može biti samo još i više pozicioniran među gradovima s primljenim EU sredstvima po glavi stanovnika.

DOKUMENTI ZA PREUZIMANJE
1. PDF NEWSLETTER INSTITUTA ZA JAVNE FINANCIJE 124 KB Preuzmi