Skip to main content
Grad Drniš  •  Trg kralja Tomislava 1  •  22320 Drniš  •  022 888 830  •  pisarnica@drnis.hr

Grad Drniš pristupio Mreži "Kreativni gradovi Hrvatske"

Danas je u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, zamjenik gradonačelnika Tomislav Dželalija u ime Grada Drniša potpisao Povelju – mreža kreativnih gradova Hrvatske, kojom se Grad Drniš pridružio Mreži „Kreativni gradovi Hrvatske“.

Kreativni gradovi Hrvatske su inovativna mreža koja okuplja predstavnike lokalnih samouprava i zajednica i stručnjake iz kreativnih i kulturnih industrija kako bi zajedno osmislili modele upravljanja kulturnim i kreativnim resursima gradova radi pokretanja lokalnih ekonomija i stvaranja novih prilika za ulaganja. Izrada modela upravljanja uključuje identificiranje potencijala i prilika u gradovima uz participaciju građana kao predstavnika različitih interesnih sfera koji imaju koristi i sudjeluju u stvaranju lokalne ekonomije, a u cilju kreiranja jedinstvenog identiteta gradova na temelju kojeg će se vršiti fokusirana ulaganja u razvoj za rast i radna mjesta.

Udruga gradova je jedan od suosnivača Mreže.

Gradovi su nositelji razvoja županija i regija i planiranje njihova razvoja odvija se u sve složenijim gospodarskim i društvenim uvjetima.

Nove ekonomije 21. stoljeća temelje se na znanju i „čistim industrijama“ koji mogu gradovima osigurati održivi razvoj. Jednako tako, održivi razvoj temelji se na lokalno dostupnim resursima i razvoju modela njihova upravljanja kroz stvaranje uvjeta za poticanje spill-over effecta kulturnih i kreativnih industrija na ostale sektore gospodarstva, kako bi se stvorila lokalna radna mjesta s dodanom vrijednošću u turizmu, proizvodnim i uslužnim industrijama.

Identifikacija, pokretanje i komunikacija svojih resursa je iznimno važan proces koji se odvija kroz razvoj i implementaciju politika. Za to je potrebno pronaći zajednički jezik između dionika privatnog, javnog i civilnog sektora kako bi osvijestili i utvrdili što pojedinu destinaciju čini jedinstvenom i atraktivnom i kako bi osigurale to da institucije, tvrtke, udruge, ali i građani žive za svoj grad.

DOKUMENTI ZA PREUZIMANJE
1. PDF POVELJA - MREŽA KREATIVNIH GRADOVA HRVATSKE 126 KB Preuzmi