Područje NP Krka potpuno očišćeno od mina

Objavljeno u Novosti

Gradonačelnik Grada Drniša mr. sc. Josip Begonja nazočio je u Skradinu svečanoj primopredaji 'Potvrde o razminiranosti Nacionalnog parka Krka'. Poznato je da se Nacionalni park Krka svojim najvećim dijelom prostire na području jedinice lokalne samouprave - Grada Drniša. 

U skradinskoj ispostavi Javne ustanove NP Krka, potvrda o razminiranosti uručena je  ravnatelju Tončiju Restoviću.

Područje parka potpuno je očišćeno od mina. Posljednje minski sumnjive površine razminirala je tvrtka Tornado d.o.o.

Od rujna do studenog 2012. godine djelatnici Tornada razminirali su 204.417 metara četvornih površine na području NP-a, u zaseocima Lozovac, Goriš, Đakovići, Nos Kalik, Rupe, te na područjima gradova Drniša, Šibenika i Skradina.

Posljednju etapu razminiranja područja NP Krke s milijun kuna financirala je Javna ustanova NP Krka preko ‘Hrvatske bez mina’ – Zaklade za humanitarno razminiranje Hrvatske.

Kako su za razminiranje navedene površine bila potrebna dodatna sredstva, Zaklada se obratila fondaciji ITF Enhancing Human Security sa zamolbom da udvostruči sredstva NP Krka. Pristavši na udvostručenje, ITF je u svibnju 2012. za sredstva NP Krka i Vlade SAD-a raspisao javno nadmetanje za ustupanje poslova razminiranja projekta površine 204.417 kvadratnih metara.

- " Više nema niti jedne mine u tom Nacionalnom parku jer su sve minski sumnjive površine razminirane, kako je kazao Tonči Restović, ravnatelj NP "Krka", a danas je otkrivena i trodimenzionalna taktilna mapa NP "Krka" koja će slijepim osobama omogućiti da upoznaju ljepote i fenomene nacionalnog parka. Reljef u mjerilu 1:40000 prikazuje tok rijeke Krke do grada Šibenika. 

Mapa je prilagođena slijepim osobama brailleovim pismom i taktilnim linijama. Latiničnim i brailleovim pismom naznačeni su nazivi atraktivnih lokacija uz kanjon rijeke, te gradova i mjesta u okruženju.

Tactilis – taktilne mape rezultat su višegodišnje suradnje proizvođača i Hrvatskog saveza slijepih te uključuje segment slijepih i slabovidnih putnika u sektor turizma.

Budući da je uklanjanje mina na oko 200.000 četvornih metara površine financirala i Vlada SAD-a na današnjoj svečanosti bili su i Kenneth Merten, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj te David Allen, politički savjetnik u njihovom veleposlanstvu uz prof. dr. sc. Dijanu Pleštinu, ravnateljicu Ureda za razminiranje Vlade RH, Gorana Pauka, župana Šibensko-kninske županije, Antu Županovića, gradonačelnika Grada Šibenika, Nediljka Dujića, gradonačelnika Grada Skradina, Dražena Jakopeca, ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje, dr.sc. Josip Čerina, predstojnik Podružnice HCR-a Zadar te Dražen Novak, direktora tvrtke za razminiranje TORNADO d.o.o koja je razminirala prostor u tom nacionalnom parku.

Župan Pauk jer podsjetio da je od 1998. razminirano 30,8 četvornih kilometara površine u Šibensko - kninskoj županiji za što je utrošeno oko 320 milijuna kuna. 

- "Danas sam sretan što su od mina očišćena područja Goriša, Rupa, Lozovca i što je završen jedan dugotrajan proces razminiranja NP Krka. Sada turisti mogu bez straha upoznavati njegove ljepote, ali se i domicilno stanovništvo može vratiti poljoprivredi. U Županiji je ostalo za razminirati još 44,4 kilometra, a Šibensko - kninska županija koliko može financijski pomaže taj proces", kazao je župan i zahvalio Hrvatskom centru za razminiranje, ali i zakladi "Hrvatska bez mina" na svemu što su napravili.

Dražen Jakopec, odnedavni ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje istaknuo je da je u Hrvatskoj još više od 600 kvadratnih kilometara u 12 županija pod minama. Šibensko - kninska županija ima sreću da je na sedmom mjestu po ukupnoj površini na kojoj su još uvijek mine.

- "Projekt razminiranja prostora NP Krka bio je složen. Na njemu smo uklonili 10 protupješačkih mina i 27 komada kasetnog streljiva. Time smo riješili  sigurnost mještana i pokrenuli turistički aktivnost. Vlada SAD -a je jedan od najvećih donatora razminiranja u Hrvatskoj za što su izdvojili 30 milijuna dolara", kazao je Jakopec.