Skip to main content
Grad Drniš  •  Trg kralja Tomislava 1  •  22320 Drniš  •  022 888 830  •  pisarnica@drnis.hr

Održana međunarodna konferencija "Inovacije i digitalna tranzicija u zaštiti ljudskih prava"

Međunarodna konferencija "Inovacije i digitalna tranzicija u zaštiti ljudskih prava", koja se održala se 29. veljače 2024. s početkom u 12 sati u Hrvatskom Saboru, u dvorani Josipa Šokčevića, na adresi Trg Sv. Marka, predstavlja značajan događaj u promicanju inovacija i zaštiti ljudskih prava.

Konferencija je održana u organizaciji Ermine Lekaj Prljaskaj, saborske zastupnice albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine, članice Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora i predsjednice Organizacijskog odbora Konferencije, koja se obratila u uvodnom izlaganju.

Suradnici na organizaciji Konferencije bili su Pravni fakultet u Zagrebu, Hrvatska zajednica inovatora, Vijeće Gradske četvrti Gornja Dubrava i Vijeće Gradske četvrti Sesvete. Ciljevi konferencije bili su promicanje inovacija, poticanje dijaloga među dionicima te razumijevanje utjecaja inovacija i digitalne tranzicije na ljudska prava.

Grad Drniš je financijskim participiranjem u potpunosti pomogao realizaciju putovanja na konferenciju u Zagreb. Saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Drniša, Josip Begonja pozdravio je i ugostio svoje sugrađanke u Hrvatskom Saboru.

Nastavnica Martina Jerković u svom se izlaganju osvrnula na današnju ulogu nastavnika u obrazovnom ciklusu i novim konceptima učenja obrnuta učionica, personaliziranje, igrifikacija, suradničko učenje koja primjenjuje u svom redovnom radu i u provođenju projekata. Koncepti praktično primjenjivi i kroz kurikulum predmeta isprepleteni međusobnim vezama poklapaju se s potrebama na tržištu rada. Navela je projekte koje je uspješno provodila u školi s učenicima primjenjujući različite IKT alate i AI.

Izlaganje su nastavile maturantica Marija Begonja predstavljanjem eTwinning projekta "Marko Marulić Judita 500 godina prvotiska". Učenica je navela ostvarene ciljeve projekta kao i nagrade koje je projekt osvojio, Nacionalnu oznaku kvalitete, Europsku oznaku kvalitete i nagradu Comet za najbolji projekt iz područja strukovnih i umjetničkih škola u šk. 2020./2021.

Maturantica Maja Silov predstavila je međunarodni projekt "Learning from the extremes" i ostvarene ciljeve projektnih aktivnosti: smanjenje nejednakost pristupa internetu, digitalnim uređajima, alatima i sadržajima s kojim se suočavaju školske zajednice u ruralnim i udaljenim područjima zemalja članica Europske unije.

Najmlađa među izlagačima učenica Antonia Lilić predstavila je dugogodišnji projekt "Škola Budućnosti Stemi". Radom na projektu učenici primjenom inovativne tehnologije vezane uz robotiku i umjetnu inteligenciju izrađuju chatbotove i spajaju heksapode, što za cilj ima razvoj tehnoloških i prezentacijskih vještina učenika te jačanje konkurentnosti naših učenika na tržištu rada.

Galeriju slika možete pogledati OVDJE.