Skip to main content
Grad Drniš  •  Trg kralja Tomislava 1  •  22320 Drniš  •  022 888 830  •  pisarnica@drnis.hr

Dječji tjedan u Drnišu pod motom: "Ljubav djeci prije svega!"

Grad Drniš je i ove godine obilježio Dječji tjedan, koji se svake godine obilježava u prvom punom tjednu u listopadu, a posvećen je djeci.

Trajni ciljevi Dječjeg tjedna su: usmjeriti pozornost najšire javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu, organizirati u tim danima posebne i prigodno odabrane igre, priredbe i stvaralačke aktivnosti djece i za djecu, pokrenuti nove akcije od šireg značaja za razvoj i odgoj djece, kao i poticati volonterski društveni i stručni rad odraslih s djecom, te i aktivnu participaciju djece u aktivnostima lokalne zajednice i šire.

U Drnišu je Dječji tjedan započeo predstavom za djecu „Keko Eko“, koja je bila besplatna za svu djecu, te je kazališna dvorana bila premalena za primiti svu zainteresiranu djecu. Već tradicionalnom susretu sa gradonačelnikom pohodila su djeca Dječjeg vrtića Drniš sa svojim tetama.

U utorak je u suradnji Grada Drniša i Osnovne škole A.M. Petropoljskog organizirana edukativna aktivnost pod nazivom „Tjelesna aktivnost i pravilna prehrana!" jer je jedan od ciljeva Dječjeg tjedna pokrenuti nove akcije od šireg značaja za razvoj i odgoj djece.

Kroz dinamičnu izmjenu predavanja i radionica, učenici V.a, Vb. i V.c razreda OŠ Antuna Mihanovića Petropoljskog, upoznali su se s teorijom i praksom nutricionizma, tjelesnog vježbanja i informacijske pismenosti.

Prvi dio predavanja odnosio se na čitalačku pismenost i kritičko mišljenje te zamke oglašavačke, osobito "šećerne" industrije. Obuhvaćalo je deklaracije na gotovim procesuiranim proizvodima koje nude trgovački centri. Oni su, nažalost djeci najčešće prvi izbor za utažiti žeđ i glad. Predavanje je pripremila Anita Cota iz Osnovne škole A.M. Petropoljskog.

U drugom dijelu predavanja, mlada nutricionistica Marija Živković upoznala nas je s namirnicama koje bi svakako trebali uključiti u svoju prehranu: povrće, voće, mahunarke, orašasti plodovi. Učenici su, za svoju dob, pokazali zavidno teoretsko znanje u prepoznavanju namirnica važnih za tjelesno zdravlje.

Više od polovice učenika petih razreda uključeno je u sportske klubove. Tjelesna aktivnost je snažno prisutna u njihovim životima kroz bavljenje sportom, kroz igru i ostale aktivnosti. Izuzetno je važno osvijestiti prehranu i tjelesnu aktivnost djece, podosta zanemarenu temu, kako u školskom sustavu, tako i u javnoj percepciji. Konkretnu radionicu treninga osmislila je i provela nastavnica Majdi Pamuković, a "zdrave obroke", nakon toga, pripremilo im je dvadesetak učenika prema receptima nutricionistice.

Tjelesna aktivnost i zdrava prehrana odvijala se 4. listopada 2022. godne, u prostorijama Doma kulture Drniš, pod pokroviteljstvom Grada Drniša i DND Drniš.

U srijedu je slična aktivnost održana i u Dječjem vrtiću Drniš, u organizaciji Grada Drniša i Dječjeg vrtića Drniš, a nutricionistica Marija Živković je najmlađe upoznala sa važnosti zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti, te uključivanja u prehranu što više voća i povrća.

Aktivnosti u Dječjem tjednu su nastavljene u Narodnoj knjižnici Drniš, te se za subotu priprema i radio emisija posvećena djeci koja će biti emitirana u programu Radio Drniša.