Skip to main content
Grad Drniš  •  Trg kralja Tomislava 1  •  22320 Drniš  •  022 888 830  •  pisarnica@drnis.hr

Trg kralja Tomislava 1
22320 Drniš

022 888 830

Telefon

022 888 831

Fax

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

E-mail

Dodijeljene nagrade i priznanja za "Gradove za jednakost"

U okviru završnog događaja projekta Gradovi za jednakost kojeg provodi Hrvatski pravni centar u suradnji s Udrugom gradova, u utorak, 22. listopada 2019. u Hrvatskom saboru dodijeljene su nagrade gradovima koji su pokazali volju i znanje da svojim građanima, neovisno o njihovim osobinama, imovinskom statusu ili porijeklu omoguće jednako ostvarivanje njihovih prava i kvalitetniji život u lokalnoj zajednici.

Nagrade su dodijeljene u kategorijama velikih i malih gradova čime se dodatno vodilo računa o različitim lokalnim okolnostima i kapacitetima gradova, te se pokazalo da financijska sposobnost, iako bitna, nije presudna u naporima da se građanima omoguće kvalitetne, ravnopravne i učinkovite usluge i javne politike.

DOBITNICI NAGRADA ZA 2019. GODINU SU:

U kategoriji velikih gradova:

  1. Za najbolje ocijenjenu praksu u području jednakosti: Grad Zagreb
  2. Za drugu najbolje ocijenjenu praksu u području jednakosti: Grad Rijeka
  3. Za treću najbolje ocjenjenu praksu u području jednakosti: Grad Pazin

U kategoriji malih gradova:

  1. Za najbolje ocijenjenu praksu u području jednakosti: Grad Zabok
  2. Za drugu najbolje ocijenjenu praksu u području jednakosti: Grad Labin
  3. Za treću najbolje ocjenjenu praksu u području jednakosti: nagradu dijele Grad Lepoglava i Grad Petrinja

Za osobito istaknutu praksu u području jednakosti nagrade dobivaju:

  • Grad Rijeka, za program uvođenja građanskog odgoja i obrazovanja
  • Grad Pazin, za program aktivnog uključivanja građana u proces donošenja gradskog proračuna – Pazi(n), proračun!

Nagrade dobitnicima dodijelili su Goranka Lalić Novak, predsjednica Hrvatskog pravnog centra i Željko Turk, predsjednik Udruge gradova 

Na svečanosti  je sudjelovao i zamjenik gradonačelnika Grada Drniša Tomislav Dželalija koji je u ime Grada Drniša primio priznanje za sudjelovanje u projektu Indeksa Gradovi za jednakost, u kojem je Grad Drniš sudjelovao tijekom kolovoza i rujna ove godine.  

Udruga gradova će nastaviti promovirati dobro upravljanje na lokalnoj razini, a Grad Drniš će i dalje sudjelovati u sličnim projektima i analizama i nastaviti razvijati svoje prakse i politike u smjeru jednakosti.

Jednakost je Ustavom Republike Hrvatske proglašena najvišom vrednotom ustavnog poretka. Ona obuhvaća zabranu diskriminacije i promicanje jednakih mogućnosti, što su zakonske obveze svih javnih tijela. Međutim, shvaćena šire, ona obuhvaća i bolju društvenu koheziju u gradu koja se postiže boljim odnosima između gradskih vlasti i građana, te skupina građana međusobno. Kada građani vide svoj grad kao mjesto u kojem mogu dobiti priliku za ostvarivanje svojih planova i mogućnosti pod jednakim uvjetima, i kao mjesto u kojem se prema njima pošteno odnose, vjerojatnije je da će tamo ostati i biti aktivnim članom zajednice.

Jednakosti pokrivaju mnoga područja djelovanja gradova: zaštitu temeljnih prava i sloboda, odgoj i obrazovanje, zapošljavanje i rad, stanovanje i infrastrukturu, socijalne usluge, zdravstvo, političku i građansku participaciju, kulturna prava i multietičnost.

Treba spomenuti i da gradovi na jednakost utječu u čitavom dosegu njihovog utjecaja: ne samo u onim aspektima javnih politika za koje su izravno nadležni, već i kroz djelovanje poduzeća i institucija s kojima su povezani, te kroz odnose sa svim dionicima u lokalnoj zajednici i na drugim razinama vlasti.

Indeks “Gradovi za jednakost” namijenjen je gradovima koji žele unaprijediti svoju praksu u području promicanja jednakosti. On omogućava gradovima da procijene vlastiti učinak u ovom području i tako dijagnosticiraju razinu svoje postojeće prakse pomoću dvanaest pokazatelja. Ovi pokazatelji odnose se na način na koji grad unapređuje jednakost kroz svoje funkcije nositelja demokracije na lokalnoj razini, pružatelja javnih usluga i poslodavca, te kroz uključivanje građana.

DOKUMENTI ZA PREUZIMANJE
1. GRADOVI ZA JEDNAKOST PDF 67 KB

Mjerna postaja: Gradska čistoća Drniš

Mjerna postaja: Gradski kolodvor Drniš

Drniš 360