Obilježen Dječji tjedan u Drnišu (od 5. do 11. listopada 2015.)

Objavljeno u Grad Drniš - prijatelj djece

Grad Drniš se i ove godine uključio u obilježavanje Dječjeg tjedna preko Koordinacijskog odbora "Grad Drniš – prijatelj djece" i tako obradovao one najmlađe.

Najava Dječjeg tjedna započela je zbirkom pjesama poznatog pučkog pjesnika Stipana Grcića. Zbirka sadrži pjesme odabrane iz dosadašnjih zbirki i neke nove, neobjavljene stihove. Knjigu su ilustrirali njeni najmlađi čitatelji. Knjigu je u svibnju objavio Ogranak Matice hrvatske u Drnišu, a ovom su je prilikom predstavili profesor Davor Gaurina i profesorica Robertina Hrstić, koja je urednica knjige.

 

Dječji tjedan otvorili su službeno oni najmlađi zajedno s odgojiteljicama u Dječjem vrtiću Drniš, uz vesele pjesme, igru i ples. 

Zatim je uslijedio posjet djece gradonačelniku. U posjetu su sudjelovala djeca predškolske dobi Dječjeg vrtića Drniš, nakon kojih je uslijedio posjet djece 4.razreda Osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog. Gradonačelnik je djecu obradovao slatkišima a oni najmlađi su mu poklonili svoje ručne radove koje su radili zajedno s odgojiteljicama iz Dječjeg vrtića Drniš.

Kroz cijeli Dječji tjedan nastojalo se djecu upoznati s njihovim pravima i slobodama. S tim ciljem je organiziran kviz „Čovječe ispravi se“ s ciljem da se djecu kroz igru i druženje upozna s pravima djece. U kvizu su sudjelovala djeca Osnovne škole Antuna Mihanovića  Petropoljskog, sudionici su dobili diplome za sudjelovanje a pobjednik kviza osvojio je prigodne nagrade. 

Na temu sprječavanja nasilja nad djecom emitirana je na Radio Drnišu i prigodna radio emisija posvećena djeci i njihovim pravima, te je s ciljem informiranja djece o njihovim pravima održana radionica u Narodnoj knjižnici Drniš na temu sprječavanja nasilja nad djecom u  kojoj su sudjelovala djeca iz Dječjeg vrtića Drniš.  

Tijekom održavanja Dječjeg tjedna željelo se obratiti pozornost i na važnost bavljenja sportom  kod djece, te je tom prigodom održano predstavljanje sportova u sportskoj dvorani Osnovne škole, pod geslom „Odaberi sport koji želiš“. Djeci su se predstavili različiti sportovi s ciljem informiranja djece o važnosti bavljenja sportskim aktivnostima.

U ovom tjednu djeca su imala priliku pokazati svoje talente u glumi, te je održana kazališna predstava za djecu pod nazivom „Poštarska bajka“, koju su odigrala djeca iz kazališne radionice Mali meštar pod vodstvom profesorice Robertine Hrstić.

Završetak dječjeg tjedna obilježen je festivalom „Prvi glas Drniških zvjezdica“, na kojem su sudjelovala djeca iz Dječjeg vrtića Drniš i Osnovne škole Antuna Mihanovića Petropoljskog Drniš. Svi sudionici su dobili prigodne nagrade a najbolja je proglašena Martina Bakić koja je osvojila prvo mjesto.