Skip to main content
Grad Drniš  •  Trg kralja Tomislava 1  •  22320 Drniš  •  022 888 830  •  pisarnica@drnis.hr

Trg kralja Tomislava 1
22320 Drniš

022 888 830

Telefon

022 888 831

Fax

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

E-mail

Objavljen treći video u sklopu kampanje Saveza DND "17 globalnih ciljeva za održivi razvoj"

U sklopu kampanje “17 globalnih ciljeva za održivi razvoj” koju je Savez društava Naša djeca Hrvatske povodom Dana planeta Zemlje, 22. travnja 2016. najavio prvim videom na temu Odgovor na klimatske promjene i Pitka voda i higijenski uvjeti, trećim promo-videom želi se skrenuti pažnju na važnost očuvanja šuma i biloške raznolikosti kao ključ u borbi protiv klimatskih promjena.

Čak 30% Zemljine površine pokrivaju šume i osim što su stanište ne samo ljudima, već i milijunima drugih vrsta, osiguravaju im hranu i skloništa. Iako su šume ključan čimbenik u borbi protiv klimatskih promjena, zaštite biološke raznolikosti i domova autohtonog stanovništva, svake se godine 13 milijuna hektara šuma gubi te je porastom dezertifikacije i suša došlo do širenja pustinja od 3,6 bilijuna hektara.

Krčenje šuma i širenje pustinja, uzrokovane ljudskim aktivnostima i klimatskim promjenama, predstavljaju jedan od glavnih izazova održivog razvoja i ključne su stavke koje utječu na živote i egzistenciju milijuna ljudi. Oko 1,6 bilijuna ljudi egzistencijalno ovise o šumama što uključuje i oko 70 milijuna autohtonog stanovništa. Šume su dom za više od 80 % svih kopnenih vrsta životinja, biljaka i insekata, a biljke čine i preko 80 posto ljudske prehrane.

Sprječavanjem nestanka prirodnih staništa i biološke raznolikosti te borba protiv dezertifikacije ujedno je i borba protiv sirmoaštva budući da je 74 % siromašnih izravno pogođeno degradacijom zemljišta, a od 8.300 poznatih životinjskih vrsta, 8 % su već izumrle, a 22 % su u opasnosti od izumiranja. Stoga su održivo očuvanje šuma i biološke raznolikosti ključ ublažavanja posljedica klimatskih promjena.

Video-kampanjom Savez društava Naša djeca Hrvatske sudjeluje u Razvojnoj Agendi 17 globalnih ciljeva za održivi razvoj usvojenoj na Summitu o održivom razvoju, održanom 25. rujna 2015. godine. Države članice Ujedinjenih naroda usvojile su Program održivog razvoja do 2030. godine, koji sadrži 17 Ciljeva održivog razvoja s ciljem iskorjenjivanja siromaštva, borbe protiv neravnopravnosti i nepravde i rješavanja pitanja klimatskih promjena do 2030. godine. Čelnici zemalja ističu da se globalni ciljevi za sljedećih 30 godina ne odnose samo na zemlje u razvoju i siromašne zemlje, već da su one obveza i odgovornost svih zemalja u suzbijanju nejednakosti, siromaštva, neravnopravnosti i odgovora na klimatske promjene i održivi razvoj općenito.

Savez DND-a prepoznao je takav globalan Program održivog razvoja kao izuzetno važan i vrijedan jer promiče i stvaranje održivih vrijednosti za djecu te bolji položaj djece u društvu. Stoga su se u Savezu DND-a odlučili na aktivno zagovaranje Programa kroz svoje promotivne aktivnosti kako bi se svijest o njegovoj vrijednosti proširila i na prostore RH.


Mjerna postaja: Gradska čistoća Drniš

Mjerna postaja: Gradski kolodvor Drniš

Drniš 360