Najava javnozdravstvenih akcija na području Šibensko-kninske županije povodom Međunarodnog dana šećerne bolesti

Objavljeno u Obavijesti

Međunarodni dan šećerne bolesti obilježava se 14. studenog još od 1991. godine, kada je proglašen od strane Svjetske Zdravstvene Organizacije.

Cilj obilježavanja je podizanje razine svijesti o šećernoj bolesti.

I 2019. godine slogan za Međunarodni dan šećerne bolesti je Šećerna bolest tiče se cijele obitelji.

U suradnji Društva dijabetičara Šibensko-kninske županije, županijske organizacije Crvenog križa Šibensko-kninske županije, Medicinske škole Šibenik, Doma zdravlja Šibenik – Službe patronaže i Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, na 10 mjesta u Županiji biti će organizirana javnozdravstvena akcija mjerenja šećera u krvi i krvnog tlaka.

Lokacije za održavanje akcije 14. studenoga 2019. godine u trajanju od 9 do 12 sati su:

  1. Rogoznica; Dom Matice Hrvatske, Obala Hrvatske mornarice br. 2, Rogoznica
  2. Betina; Prezentacijski i informacijski centar  Betina, Trg na moru br. 1, Betina
  3. Vodice; Prostorije udruge umirovljenika Vodice, Ul. Brunac, Vodice
  4. Skradin; Trg Male Gospe 1, Skradin
  5. Drniš; Prostorije Gradskog društva Crvenog križa Drniš, Nikole Tesle 39, Drniš
  6. Tribunj; Kulturni centar Tribunj,
  7. Knin; Prostorije turističke zajednice Knin, Tuđmanova 24, Knin
  8. Zaton; Ispod ambulante Zaton, Braće Cvitan 1, Zaton
  9. Šibenik; Dalmare centar Šibenik
  10. Šibenik; City life – nulta etaža, ispred ulaza u Benetton

Šećerna bolest se naziva globalnom epidemijom jer broj oboljelih osoba u svijetu ubrzano raste.

Više od polovice oboljelih osoba nema postavljenu dijagnozu bolesti te ne prima liječenje.

U svijetu 415 milijuna osoba u dobi od 20 do 79 godina živi sa šećernom bolešću. Među skoro 5 milijuna osoba koje godišnje umru zbog šećerne bolesti, svaka druga osoba mlađa je od 60 godina. U Europi od šećerne bolesti boluje 60 milijuna osoba, najveća pojavnost je u Turskoj, dok se Hrvatska nalazi u sredini ljestvice.

Za najveći broj slučajeva šećerne bolesti, bolest je posljedica potencijalno sprječivih čimbenika rizika (nepravilna prehrana, tjelesna neaktivnost, pušenje, pijenje alkohola više od preporučenih vrijednosti, odnosno, kao "fizička" posljedica - prekomjerna tjelesna težina i debljina, povišen tlak i poremećene vrijednosti i odnosi lipida u krvi), a ishod bolesti izrazito ovisi o ispravnom liječenju, promjeni navika i sprečavanju posljedica. Općenito, rizične čimbenike za pojavu bolesti možemo podijeliti u one vezane uz pojedinca kao što su genetska predispozicija, spol i dob te okolišne, potencijalno preventabilne čimbenike.

70% svih slučajeva šećerne bolesti tipa 2 moglo bi biti spriječeno usvajanjem zdravijih životnih navika.

Prema podacima Registra osoba sa šećernom bolešću, u Hrvatskoj u 2018. godini registrirano 303.992 punoljetnih osoba s dijagnozom šećerne bolesti, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu.

Bolesnici kojima je bolest dijagnosticirana najčešće ne dosižu ciljeve liječenja, što predstavlja veliki rizik za daljnji razvoj kroničnih komplikacija bolesti. Prevalencija šećerne bolesti u dobnoj skupini od 20 do 79 godina iznosi 6,97% što čini gotovo 260 tisuća odraslih osoba. (u našoj županiji oko 5000 ljudi). S obzirom na udio nedijagnosticiranih bolesnika, ukupan broj oboljelih u Hrvatskoj procjenjuje se na preko 400 000.(u Šibensko-kninskoj županiji 9000 ljudi).

U Šibensko-kninskoj županiji kao uzrok smrti je u posljednjem desetljeću među prvih deset dijagnoza. 2018. godine skupina dijagnoza šećerne bolesti je na 2. mjestu među pojedinačnim uzrocima smti za oba spola, a kod žena po broju umrlih brojniji je uzrok smrti od raka dojke i raka debelog i završnog crijeva.

Od skupine dijagnoza šećerne bolesti umrlo je u 2018. godini oko 8% svih umrlih osoba u Šibensko-kninskoj županiji (56 muškaraca i 56 žena).